Online dísznövény gondozás, minden ami virágról szól és Debrecen története!

Szobanövények, kerti virágok és egyéb virágos témák! Debrecen város bemutatása milyen volt régen és most!

Virágkalendárium!bach  virágterápia

Itt a tavasz itt a nyár. Végre mehetünk a természetbe kirándulni, és virágokat nézni. Most itt az alkalom, hogy az idén Ön is megtalálja és élőben megismerje a bach virágterápia növényeit. Az alábbiakban időrendbe szedtük, hogy mely hónapban mely virágokat érdemes keresni.

 

A növények virágzási ideje:


Február-március:

bach virágterápia
Szilfa

A szilfa virágai összetettek. Rózsaszín színüket jobbára a hímivarú porzók adják, amelyek mindaddig vörösen meredeznek a magasba, míg meg nem szabadulnak pollenterhüktől. Ezt követően gyorsan elfeketednek. A virágporszemcsék a szél szárnyán keringenek a magasban, viszonylag biztosan beporozva a termőket.

bach virágterápia
Rezgőnyár

Közvetlenül a szilfa virágzását követően bontja ki barkáit a rezgőnyár. Késő februártól március közepéig virágzik, az adott tájegység aktuális időjárási viszonyai függvényében


Február-április:

bach virágterápia
Cseresznyeszilva

A rezgőnyár, a szilfa és a cseresznyeszilva nagyjából ugyanabban az időben, késő februárban és márciusban virágzik. A fa    ránézésre leghangsúlyosabb része azonban semmi esetre sem a törzse vagy    a koronája. Mindenképpen akkor    a legkifejezőbb, amikor virágzik – a    tömérdek fehér szirom brilliánsan     tündököl.

Március-április:

bach virágterápia
Fűzfa

A nektárdús virágok zöldessárga színe és édes illata    egyaránt utal az élet iránti nagyfokú vonzódáshoz.
Vörösfenyő
A Bach-növények között az erdei fenyő mellett csupán egyetlen másik nyitvatermő  található, a vörösfenyő. A vörösfenyő áprilisban virágzik. A hím- és nőivarú virágok egyazon példányon nyílnak, szorosan egymás mellett sorakoznak az ágakon. Az ágak alján elhelyezkedő, sárga tömlőkre hasonlító porzós virágok a föld felé utatnak, míg a bíborvörös termős virágok az ágak hegyén, felfelé nőnek. Mivel a vörösfenyő nyitvatermő, a virágai nem bimbókként feslenek ki; a csupasz magkezdemények – melyek mindegyikét egy fellevél védi – csak arra várnak, hogy a pollen rájuk hulljon. 

bach virágterápia
Vadgesztenyerügy

a „zöld” virágok (gyertyán, szikárka, rozsnok) sorolohatjuk a vadgesztenyerügyet is, amely főzéses módszerrel készül. Ez az eszencia ráadásul nem a kinyílt virágokból, hanem a levélrügyekből készül, így ez a gyógyír mintegy az egész fa jellegzetességét hordozza.

Április – május:

bach virágterápia
Gyertyán

A gyertyán egylaki növény, hím- és nőivarú virágai egyazon fán nőnek. A tetszetős, hivalkodó hím barkák valamivel korábban jelennek meg, mint hogy a levelek teljesen kifeslenének. Hozzájuk képest a termős barkavirágzatot szinte alig venni észre, mintha kibomolatlan levélrügyek lennének, úgy csüngnek alá az ágvégekről a föld felé. A virágzás nem következik be minden tavasszal, akad olyan év, amikor alig néhány virág jelenik meg az ágakon, sőt az olyan esztendők sem ritkák, amikor teljesen hiányoznak.

bach virágterápia
Fehérvirágú vadgesztenye

Minden egyes virágnak öt, szabálytalan fehér szirma van, ezek igen törékenyek és szépek, de egyenetlen formájúak. Közepüket sárga folt díszíti, amely azonban hirtelen pirosra színeződik, ha beporzódnak.
(A fehér vadgesztenye eszencia a napoztatós módszerrel készül – a második tizenkilenc gyógyír közül ez az egyetlen, amelyik nem a főzésessel. Meglepő, nemde?)

bach virágterápia
Dió

A dió termős virágai meglepő hasonlóságot mutatnak az anyaméhhel – innen a kapcsolat Artemisszel. A hosszan lelógó porzós virágzatok ugyanakkor mintha péniszt mintáznának. A szimbolikus jelentés ezek után meglehetősen nyilvánvalóan adódott, nem véletlen tartották a diófát „a termékenység jelképének”.
Ernyős madártej
Az ernyős madártej április végétől június elejéig nyílik, virágzásának csúcsidőszaka május közepe. A virágok mértani rendezettsége képes a sokk által megtört, összezavart életek átstrukturálására.

bach virágterápia
Tölgy

A tölgy erőteljes szerkezeti felépítésű törzséhez képest is, virágai nagyon kicsik és elrejtettek. A beporzás szél segítségével történik, amely igen nagy erőfeszítést igényel, mégis kevés eredményre vezet. A porzós virágok tömérdek pollent termelnek – egyetlen barka is több millió pehelykönnyű virágport –, amit aztán szárnyára kap a szél, s napokig el sem ereszt: mintegy pollenlevesben fürdeti a tölgyerdő fáit.  A nőivarú virágok egyszerű felépítésűek, se szirmaik, se határozott formájuk nincsen, csak az aprócska, vörös, ajkakra emlékeztető bibeszájból állnak.

bach virágterápia
Bükk

A jelentéktelen külsejű hím- és nőivarú virágok egyazon egyeden jelennek meg: a hím barkák himbálódzó fülbevalók módjára csüngnek alá az ágakról, míg a párosával fejlődő női termős virágzatok az ágvégeken fészkelnek, barátságtalan, dróttüskés ruhában.Május:

bach virágterápia
Vörösvirágú vadgesztenye

Hibrid    fajta lévén  a    vörös    vadgesztenye virágai eléggé változatos megjelenésűek tudnak lenni.    Némelyikük    mély    narancssárga, cinóber vörös, mások inkább rózsaszínbe    hajlanak, esetleg mályva színezetűek. Közepük sárgás, ami    a beporzást követően gyorsan elsötétül.

bach virágterápia
Erdeifenyő

Tavasszal, ahogy a fa új, virágzásnak induló hajtásokat növeszt felfelé, a tobozok az ágak aljára kerülnek, megduzzadnak, és elindul bennük a magok érése. Teljes beérésükhöz azonban további egy évre van szükség, s csak a következő tavaszra lesznek “készen” az immár majdnem kétéves tobozban. Egyazon faágon tehát rendszerint a tobozfejlődés mindhárom fázisa megfigyelhető: az éppen nyíló nőivarú virágtól kezdve a tavalyi év még éretlen, zöld tobozán át a két évvel korábbi, érett, alfásodott, megbarnult tobozig.

Május – június:

bach virágterápia
Békaliliom

Az év nagy részében elmerül, s csak májusban-júniusban dugja ki    elegáns, egyenes szárát    a víz színe fölé, hogy napfény érje a virágokat.     A békaliliom olyan növény, amelynek alig van kapcsolata a földdel:    a vízben él, s    ha ki is emelkedik belőle, virágai     akkor    is csak a levegővel érintkeznek.

bach virágterápia
Vadalma

A vadalma gyógyír a vadalmafa virágaiból készül, amelyek a cseresznyeszilva virágaihoz hasonlóan tündöklő fényességet árasztanak. A szer a fény tisztaságát, az aranyló porzókat körülölelő, rózsaszín szirmok    lágyságát és    életteliségét,    a jó értelemben vett tisztító tűz    simogató melegét lényegíti magába.


Május – június:

bach virágterápia
Napvirág

Az aranysárga virágfejek kerekek és laposak, úgy hevernek szétszórtan a fűben, mint fényes aranyrögök. Az ötszirmú virágok kifejezetten törékenyek, gyűrött selyemre vagy papírzsebkendőre emlékeztetnek. Csak egyetlen napig virágzanak, aztán gyorsan lehullajtják szirmaikat. A szirmok ezen különleges finomsága
a napvirág típus bizonytalan, erőtlen természetét szimbolizálja – az ilyen lelkületű egyén alig bír megkapaszkodni az életben.

bach virágterápia
Szikárka

A szirom nélküli szikárka virágok mindaddig nyitva maradnak a száron, míg magjaik be nem érnek – ezzel azt mutatják, hogy az ilyen alkatú egyének nem igazán törődnek a körülöttük lévő világgal, nem fordítanak túl nagy figyelmet környezetükre.


bach virágterápia
Jerikói Lonc

jerikói lonc szirmai feltűnően élénk vörösek. A bimbók végei zártak, az öt sziromlevél hosszanti összenövéséből nagy, karmazsinpiros cimpák képződnek. Amikor aztán kibomlanak, a sziromlevelek egészen visszakunkorodnak, harangformán feltárva belsejüket. A kinyílt virágok kis harsonákra emlékeztetnek, mintha csak ébresztőt fújnának. A porzók kimerednek a közepükből, mint amikor az ember az ujjait nyújtogatja. Egy-egy virágnak két-három percre van szüksége a teljes kitárulkozáshoz, amire úgy este hét óra tájt kerül sor.

bach virágterápia
Olajfa

Az olajfa májusban virágzik, és bogyói a következő év februárjára érnek be. Hazánkhoz legközelebb Horvátországban található.

bach virágterápia
Magyal

Az édes illatú magyalvirágok rengeteg nektárt termelnek, méhek rajait vonzva ezzel a bokrokhoz. A hím és nőivarú virágzat felépítésük és megjelenésük tekintetében egyaránt sok hasonlóságot mutat: csoportokban fehérlenek az ágakon, színükkel éles kontrasztot alkotva a sötétzöld levelekkel. A nyilvánvaló különbség a nőivarú virág magháza, amely zöld kupolaként domborodik a négy, korongforma termővel a tetején. A nőivarú virágok rügyei tavasszal fakadnak, s májusban már ki is bontják szirmaikat. Ellenben a hímivarú virágok még az előző nyáron jelennek meg az ágakon – mintha csak egy éven belül kétszer akarna virágozni a bokor.

Június – július:

bach virágterápia
Szelídgesztenye

Hímnős barkavirágzatát a levelek tövéből növeszti, azok meredeken felfelé nyúlnak (szemben a rezgőnyár föld felé csüngő barkáival). A virágok csúcsain látványosan virítanak a krémfehér vagy sárga porzók. Az aprócska, zöld termős virágok a barka alján nyílnak, valamivel később, mint a porzós virágok. A megporzás után szúrós tövisekkel teli gömbbé duzzadnak.

Szőlő

A szőlő virágzásnak induló fürtjei tulajdonképpen módosult kacsok, amelyek közül
még időben ki kell választani, melyik maradjon meg és melyiket törjük le. Virágzás után, ahogy kezdenek megjelenni a szőlőszemek, további felesleges fürtöket csippentünk le, hogy a növény a maradékra koncentrálhassa az erejét.

bach virágterápia
Vadrepce

A vadrepce Brassica (sinapis) arvensis egyedei júniusban érik el virágzásuk csúcsát. Virágai, amelyek a szárvégeken fürtökbe csoportosulnak, szabályos kereszt alakban nyílnak: négy ragyogó sárga szirmuk rövid nyélen ül. Rikító színükkel nagy tömegben élénk, vidám hatást keltenek, eloszlatva a komor sötétséget, mint amikor a nap sugarai áthatolnak a felhőkön, hogy bevilágítsák és megelevenítsék a földet.

bach virágterápia
Rozsnok

A kipattanó pelyvalevelek közül ilyenkor bújnak elő a hímivarú sárga porzószálak és a fehér pelyhes, nőivarú termők. A beporzás a lefelé csüngő, szélben ringó kalászfejekben elvileg már könnyen végbemehetne, csakhogy a pelyvalevelek ritkán nyílnak ki teljesen – ahhoz ugye erősebb napsütésre lenne szükség. Jó, ha néhány órácskára egészen kifeslenek, de amint a porzók elhullatják pollenjüket, már vége is a virágzásnak.

Június – augusztus:

bach virágterápia
Vadrózsa

Az egyszerű, ötszirmú virágok a Bach-virágok közül a legnagyobbak: átmérőjük akár az öt centimétert is elérheti. Közepük tele van aranysárga porzókkal – mintha erőteljes csillagrobbanás zajlott volna le a belsejükben. A szirmok laposan, tányérformán szétterülnek, mintha minden fényt el akarnának nyelni, műholdvevő antenna módjára kutatnak a beérkező jelek után.

Június – szeptember:

bach virágterápia
Kisezerjófű

A kisezerjófű ellenben akár hetekig virít. Az álernyős fürtökben mindegyik virágfej önálló életet él, a napfény erősségétől függően egyedileg nyílnak-csukódnak. Szürke időben a kis rózsaszín virágok zárva maradnak, napsütéses napon némelyikük kitárja szirmait, de egyszerre mind csak igazán meleg és ragyogó verőfényes időben pompázik.

Június – október:

bach virágterápia
Apróbojtorján

Az apróbojtorján virágai füzért alkotnak, vízszintesen bontják ki szirmaikat, és nem az ég, hanem a föld felé néznek. Mintha kis radarernyők lennének, amik a földi jeleket veszik – az őket körülvevő emberi világból érkező üzenetek után pásztáznak.bach virágterápia
Katángkóró

Bach-virágok közül a katángkóró virágzási ideje az egyik leghosszabb, júniustól októberig is eltart. A katángkóró varázsa részben rövid virágzási idejében rejlik: alighogy reggel nyolc óra tájt kitárja szirmait, délben már össze is zárul. Nem véletlenül használta a katángot a nagy svéd botanikus, Carl von Linné, a növényrendszertan atyja uppsalai virágóráján: a katáng pontosságához valóban igazodni lehet.

Július – augusztus - szeptember:

bach virágterápia
Iszalag

Az iszalag virágai a magasban, a fejünk fölött nyílnak, július és augusztus között mintha csipkés lepellel borítanák be a fákat. A virág kicsi, sugaras kelyhű, mint egy szorosra kötött ecset szőrszálai. A csészelevelek visszahajlanak, feltárva a magház körüli krémfehér porzók gyűrűjét, amelyek mindaddig tárva-nyitva maradnak, míg a magok ki nem fejlődnek a magház belsejében.

bach virágterápia
Nebáncsvirág

A nebáncsvirág virágai ötszirmúak, de ez ránézésre aligha megállapítható, lévén a sziromlevelek összenőnek, így alakítva ki a sisakszerû nyílást. Minden virágfej szabadon csüng, nyelükön egyensúlyoznak, mely a szár tetejéhez horgonyozza őket.bach virágterápia
Vasfű

A vasfű miután elért egy bizonyos magasságot, módosítja ágcsúcsai növekedését: nem hoz több levelet, hanem virágfüzért hajt, amin júliustól szeptemberig az apróbojtorjánhoz hasonlóan fokozatosan nyílnak ki a virágok.
bach virágterápia
Bohócvirág

A bohócvirág keresztbeporzási módszere a következő: ahogy a méhek rászállnak a virágra, először kénytelenek a bibéhez dörgölőzni, így azonnal megszabadulnak a hátukra tapadt virágportól, s csak ezután jutnak el a porzókig, amelyek friss pollenzuhanyban részesítik őket.


bach virágterápia
Hangafű

a hangafű ősszel nyílik.


Augusztus – október

bach virágterápia
Tárnics

Az őszi tárnics vöröseslilás virágai a hőmérséklet-változást követve meglepő gyorsasággal nyílnak-csukódnak. Napsütéses, meleg időben elég egyetlen felhő, ami átmenetileg eltakarja a napot – a tárnics azonnal, akár húsz másodperc alatt összezárja virágszirmait.bach virágterápia
Kékgyökér

Ragyogó kék színe és hosszú virágzási ideje teszi attraktívvá ezt a kevés gondozást
igénylő fajtát. Az, hogy mi módon került Overstrandbe, s hogyan látta meg dr. Bach,
a Keletről bevándorolt növényt, nem tudjuk – a pompás kék virág a fél világot átutazta, hogy gyógyírként figyeljenek fel rá!


bach virágterápia
Sülzanót

Virágzási ideje hosszú, novembertől júniusig tart. Röviddel a téli napforduló beköszönte előtt kezd el virágzani, az év vége közeledtével, amikor a legtöbb növény már elhalt. (Az első virágok akár már októberben megjelenhetnek a bokrokon.)


Forrás: viragterapia.huWeblap látogatottság számláló:

Mai: 52
Tegnapi: 53
Heti: 52
Havi: 1 261
Össz.: 791 398

Látogatottság növelés
Oldal: Bach virágkalendárium!
Online dísznövény gondozás, minden ami virágról szól és Debrecen története! - © 2008 - 2024 - kryszta.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »