Online dísznövény gondozás, minden ami virágról szól és Debrecen története!

Szobanövények, kerti virágok és egyéb virágos témák! Debrecen város bemutatása milyen volt régen és most!

Dáliák

 

A dália ezerarcú, színpompás fajgazdag virág! Van egyszerű, féltelt és telt virágúak! Ezen belül szegélydáliák, labdavirágúak, minyon-dáliák, anemonevirágúak, kaktusz- és pompondáliák és csak a legfontosabbakat, legismertebbeket említettem! A virágok színe felöleli a szivárvány minden árnyalatát kivéve a kéket!

 

A virág Mexikóból Spanyolországba és onnan Európába terjedt el kb. kétszáz éve! Nevét Andreas Dahlnak köszönhetjük aki egy svéd botanikus volt!

 

Vágott virágként is tartós marad! De inkább valók kerti ágyásba mint vázába!

 

A szegélydáliák közül választhatunk egyszerű, féltelt és telt virágú fajtát. Erkélyláda beültetésére is alkalmasak, mert alacsonyra nőnek, de csak egyéb dáliákhoz viszonyítva, mert csak 25-30 cm magas száron hozza a virágokat. Virágaik 5-8 centis az átmérőjük és ragyogó a színük.

 

Ültessük bő arasznyi távolságra egymástól, hogy bokros növekedésük során elegendő tér legyen körülöttük! Miniatürizált változataik Redskin vagy az Early Bird fajta.

 

A félkaktusz és kaktuszdáliák szintén telt virágúak. Sugárszerűen kiterülő szirmok és nyelvecskék csőszerűen összesodródnak, és tűhegyekben végződnek. Halványrózsaszín a Monk Marc, Athalie és a Pontiac, a Cum Laude pedig paprikavörös. A félkaktusz fajtacsoport lapos szirmai csak a végüknél sodródnak be. Sárga színben pompázik a Davenport és a Hamari Kathrina nemesítés. Igen kedvelt fajták és vágott virágként is tartósak. Lehetnek kis és nagy virágúak, közepes és magas növésűek.

 

Pompon, labda és tavirózsa

 

Fájl:Dália1.jpg

 

A szimmetria csodái. A pompon virág átmérője 5cm, a labdáé nagyobb, virágszirmai kanálszerűen befelé hajlanak. Szabályos rózsaszín félgömböt alkot a Noreen, a Whales Rhonda fajta pedig mélybordó színben rímel rá. A tavirózsa csoportba tartozó dáliák szélesen elterülnek, a szirmok lazán egymásra fekszenek. Egyik szép fajtája a skarlátvörös Scarlet Beauty.

 

A dáliák akkor pompáznak a legszebben a kertben vagy az erkélyládában, ha napos helyre ültetjük, és nyáron elegendő vizet, tápanyagot kapnak. A föld alatt ujjas alakú gumót fejlesztenek, amelyek fagyérzékenyek, ezért ősszel fel kell szedni a földből, és száraz pincében tárolni tavaszig. Tavasszal ne siessünk a visszatelepítésükkel, inkább várjunk április végéig-májusig, amikor a föld már megnyugtatóan fölmelegedett! Ültetés előtt ássunk arasznál mélyebb gödröt a gumónak, és szórjunk az aljára érett komposztföldet vagy humusszá érett istállótrágyát! E nélkül is elvan, de sokkal szebb virágokat hoz, ha gazdag földbe ültettük. 20cm mélyre fektessük az előzőleg ujjaira szedett gumót! Ügyeljünk arra, hogy mindegyik szaporítórészen legyen rügy, amely a szár felőli részen található! A közepes és magas fajták ültetésekor tartsunk 70-100 cm tőtávolságot!

 

A fejlődő virágok méretét nagyban meghatározza a száron hagyott bimbók száma. Sok kisebb virág lesz egy tövön, ha a bimbókat nem ritkítják akkor, amikor még egészen kicsik, ha pedig hónaljból lecsípik a bimbók harmadát-felét, akkor tenyérnyi méretű virágok fognak fejlődni. A dália bőséges virágzással hálálja meg a rendszeres, hetenkénti tápoldatozást is, különösen akkor, ha a földje tápanyagban szegény. A teljes növekedési időszakban rendszeresen kapálgassuk meg sekélyen a tó körüli tányért és távolítsuk el a gyomokat! A virágoknak a nyári melegben különösen sok vizet kell kapniuk, ennek hiányát egyébként jelzik a lekonyuló levelek. A legnagyobb virágú, legszebb színű fajtákról érdemes összegyűjteni a magokat a tavaszi vetéshez. Ősszel, az első fagyok beállta előtt vissza kell vágni a dália szárát arasznyi méretűre, majd óvatosan kiásni a gumót a földből úgy, hogy ne sérüljenek. Ezután néhány heti szikkasztás után hűvös pincébe kerülhetnek, szárukkal lefelé fektetve. Csak egészséges, ép gumójú töveket érdemes átteleltetni.

 

Fajták:

 

Frank Horsney egy dekoratív fajtacsoport

Bishop of Llandoff vegyes fajtacsoport

 

 

Bishop of Leicester

Brunton

Mályvaszínű félkaktusz dália

Nina Chester

Polyland félkaktusz fajtacsoport

Poppet miniatűr félkaktusz fajtacsoport

Disco sorozat egyszerű virágú változata

Lynne Bartholomew félkaktusz dália

Redskin

Early Bird

Monk Marc

Athalie

Pontiac

Cum Laude

Davenport

Hamari Kathrina

Noreen

Whales Rhonda

Scarlet Beauty

 

Collerette Libretto

 

Viszonylag magas növésű, galléros fajtacsoportba tartozó fajta, mely mérete miatt leginkább szabadföldi nevelésre alkalmas. A külső, egy sorban álló nyelves virágok színe bársonyos bordó, a gallért alkotó nyelves virágoké fehér. A fő hajtáscsúcs kicsípése bokrosabb növekedést, több virágot eredményez.
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

Decorative David Howard

 

Közepes termetű, telt virágú, narancssárga színű dália, mely mérete miatt leginkább szabadföldi nevelésre alkalmas. A szirmok enyhén öblösek, csúcsuk visszahajló. Virágain kívül sötét bordó, majdnem fekete színű leveleivel is díszít. Jól szaporodó, és bokrosodó, sokat virágzó, külföldön régóta igen népszerű fajta, melyet 1995-ben díjjal is jutalmaztak (Award of Garden Merit).
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

Art Deco

 

Közepes termetű, jól bokrosodó, cserépben nevelésre is alkalmas fajta. Szirmai keskenyek, felül narancs színűek, a végük felé pirosak, a sziromszélek hosszirányban felhajlanak, ezáltal láthatóvá válik a fonák pirosas bordó színe. Gyorsan szaporodó, sokat és hosszan virágzó dália, melyet 1999-ben díjjal is jutalmaztak (Award of Garden Merit).
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

Art Nouveau

 

Kifejezetten alacsony növésű, dézsás nevelésre alkalmas, nagy virágú dália. Nagyon jól bokrosodik, virágait folyamatosan hozza. Virágzatában a nyelves virágok felül halvány rózsaszín, alul pedig pirosasrózsaszín színűek, a virág széle felhajlik, átmérője 10 cm.
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

Cézanne

 

Alacsony növésű, tiszta, élénk sárga színű, telt virágú, jól bokrosodó, cserépben nevelésre is alkalmas fajta. Szirmai enyhén öblösek, a csúcsuk lefelé hajlik. Gyorsan szaporodik, sokat és hosszan virágzik.
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

Monet

 

Telt virágú, jól bokrosodó, cserépben nevelésre is alkalmas fajta, melyet 2004-ben a legjobb alacsony növésű virágágyi fajtának választottak (Award of Garden Merit). Szirmai szélesek, enyhén visszahajlók, színük krémfehér, alapjuknál sárga, a csúcsuk rózsaszínes lila. Sokat és hosszan virágzik, gyorsan szaporodik.
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

First Love

 

Új, sötét bronzos levelű, jól bokrosodó dália fajta. Virágzatában a csöves virágok barnák, a nyelves virágok töve piros, középtájt vajsárga, a széle barackszínű. Kiváló parkokba, de akár cserépben is nevelhetjük a balkonon vagy a teraszon. Virága 8,5 cm átmérőjű. A megszokottnál alacsonyabb növésű.
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

Lizza

 

Kifejezetten alacsony növésű, dézsás nevelésre alkalmas, nagy virágú dália. Nagyon jól bokrosodik, virágait folyamatosan hozza. Virágzatában a nyelves virágok rózsaszínes lilásak, végük fehér, a fonák felé kunkorodnak, átmérője 11 cm.
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

Mambo

 

Kifejezetten alacsony növésű, dézsás nevelésre alkalmas, nagy virágú dália. Nagyon jól bokrosodik, virágait folyamatosan hozza. Virágzatában a nyelves virágok sötétpirosak, a fonák felé kunkorodnak, a fiatal virágok feketésbordók, átmérője 10 cm.
A dáliák virágai a virágzási időszak végén, augusztus-szeptember hónapokban fejlődnek ki a fajtára jellemző színűre.

 

Firebird

 

Közepes termetű, egyszerű virágú, élénk piros színű fajta, mely cserépben és szabadföldben is nevelhető. Jól bokrosodik, korán virágzik. A szirmok csúcsa enyhén visszahajlik, ezáltal a virág alakja inkább ellipszishez közelít.

 

Sneezy

 

Közepes termetű, egyszerű virágú fajta, mely cserépben és szabadföldben is nevelhető. Jól bokrosodik, korán virágzik. A szirmok színe fehér, alapjuk halvány sárgászöld. A frissen kinyílt virágok szirmai lekerekített rombusz alakúak, később kikerekednek, csúcsuk enyhén visszahajlik, ezáltal a virág alakja inkább ellipszishez közelít

 

Star Honka

 

Közepes termetű, a csillagvirágú dáliák fajtacsoportjába tartozó fajta, melyet 2000-ben díjjal is jutalmaztak (Award of Garden Merit). A nyelves virágok színe citromsárga, egy sorban állnak, hossztengelyük mentén visszahajlanak, a csöves virágok korongszerűen csoportosulnak a virágzat közepén. Cserépben és szabadföldben is nevelhető, igen gyorsan szaporodó fajta, a töveket érdemes évente osztani. A fő hajtáscsúcs kicsípése bokrosabb növekedést, több virágot eredményez

 

Yvonne tavirózsa dália

 

Viszonylag magas növésű, teljesen telt virágú, tavirózsa fajtacsoportba tartozó fajta. A szirmok alapja sárga, közepük rózsaszín, a csúcs felé színük egyre halványodik, barackrózsaszínbe megy át. A fonákoldal rózsaszín, ezáltal a félig kinyílt virágok közepe sötétebbnek hat. A szirmok enyhe szögben felfelé állnak, ez kölcsönzi a virágzatnak a tavirózsák alakját. Rendkívül sokat és hosszan virágzik, a virágok nagy mennyisége és súlya miatt időnként karózás is szükséges lehet.

 

Explosion

Sherwood Titan

Oakwood Diamond

Black Spider

Chee

Nina Chester

Hot Chocolate

White Aster

Fidalgo Blacky

Fidalgo Bounce

Melanie Jane

Akita

Yellow Vulcan

Pinelands Pam

Kenora Canada

Aloha Bridge View Madness

Bishop of York

Bishop of Auckland

Boogie Woogie

Micks Peppermint

Kasasagi

Black Monarch

Bantling

Campos Philip M

Danum Hero

Abingdon Ace

Russel Turner

St. Croix

Charlie Two Syn Mascot Maya S Mellen 1992

Orange Sun

Cafe Au Lait

Shy Princess

Jeanne D'Arc

 

 

Már ültetéskor célszerű karót tűzni a gumó mellé, amelyhez később a hosszú virágszárat rögzíthetjük.

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 53
Heti: 27
Havi: 1 236
Össz.: 791 373

Látogatottság növelés
Oldal: Dália
Online dísznövény gondozás, minden ami virágról szól és Debrecen története! - © 2008 - 2024 - kryszta.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »